ЯК НЕ ПЕРЕЇСТИ НА СВЯТА?
Дата публікації допису: Jan 09, 2022 6:50:6 AM
Постійне переїдання, споживання великої кількості швидко засвоюваних вуглеводів може призвести до збільшення маси тіла та ожиріння. А ці стани суттєво збільшують ризик виникнення неінфекційних хвороб.
Вихідні та свята продовжуються, знову відбуваються застілля з великою кількістю страв та напоїв.
Дуже часто такі обіди чи вечері можуть закінчуватися переїданням — коли попри відчуття ситості, ви їсте далі.
До чого призводить переїдання?
шлунок розширюється, щоби пристосуватися до великої кількості їжі та починає тиснути на інші органи, що зумовлює відчуття дискомфорту. Як наслідок ви можете відчувати сонливість та втому.
велика кількість їжі в шлунку змушує ваші органи працювати більш інтенсивно. Виділяються додаткові гормони та ферменти. Щоби розщепити їжу, шлунок виділяє соляну кислоту, через переїдання вона може потрапляти назад у стравохід та спричиняти печію.
ваш метаболізм може прискорюватися, адже організм намагається спалити більше калорій, тому ви можете відчувати тимчасову пітливість навіть запаморочення.
Кілька порад, як не переїсти на свята.
Не їсти цілий день, а потім споживати великі порції різних страв за один раз — погана ідея. Краще їсти протягом дня або робити здорові перекуси перед святкуванням.
Коли обираєте меню на свята користуйтеся принципами тарілки здорового харчування. Подайте до столу свіжі овочі та фрукти, страви з цільнозерновими продуктами, використовуйте нежирне м’ясо птиці або приготуйте рибну страву, а салати заправляйте рослинними оліями: оливковою, соняшниковою тощо.
Обмежуйте споживання оброблених продуктів із великим вмістом жиру, солі та цукру (соуси, копчені продукти, ковбаси, їжа швидкого харчування), вони можуть стимулювати переїдання. Сіль та цукор подразнюють смакові рецептори, тому продуктів із високим вмістом цих речовин набагато простіше переїсти.
Не відволікайтеся під час прийому їжі. Деякі сім’ї мають звичку вмикати телевізор, коли вся родина за столом. Краще уникати цієї практики. Зосереджуйтеся на самій їжі, споживайте її повільно, звертайте увагу на смак — це дасть змогу краще зрозуміти, чи ви наїлися.
Пийте більше води протягом частування. Надавайте перевагу напоям без цукру. Це може бути чай, кава або натуральний сік, який не містить цукру — ними краще смакувати після їжі.
Стежте за розмірами тарілки. Якщо маєте на столі багато страв, краще їсти їх маленькими порціями та взяти посуд меншого розміру чи об’єму. Так ви зможете скуштувати більше різних страв, але не переїсти.
Не забувайте про фізичну активність. Вона допоможе вам використати надмірну енергію. Гуляйте парком із родиною, катайтеся на санчатах та робіть ранкову зарядку.
Святкуйте з радістю та пам’ятайте про своє здоров’я!
Інформацію опублікував Володимир Петринич